Bio

Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. Hij volgde de opleiding Docent Theater aan ArtEZ Zwolle en studeerde Geschiedenis in Utrecht en Amsterdam. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Als publiekshistoricus is Tijmen gespecialiseerd in het overdragen van historische kennis op een breed publiek. Zijn expertise is de (militaire) geschiedenis van 1914 tot nu. Naast zijn werk als publiekshistoricus en theatermaker is hij reserveofficier bij Defensie.

In 2021 werd Tijmen uitgeroepen tot ‘Jonge Historicus van het Jaar‘. In oktober 2022 kende de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hem de ‘Museumtalentprijs 2022‘ toe, voor zijn werk in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg.

“Waar Tijmen zich mee onderscheidt, is het vinden van de juiste publieksgerichte vorm om militair-historische inhoud over te dragen. Door zijn enthousiasme, flexibiliteit en inhoudelijke kennis weet hij een weg te vinden in het Nationaal Militair Museum zonder afbreuk te doen aan kwaliteit” Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 6 oktober 2022.

Officiƫle opening van het gerenoveerde hoofdgebouw van de Provincie Zuid-Holland.
Foto: Martijn Beekman / PZH [september 2022]